İçeriğe geç

Müsavat Ne Demek Mantık

Müsavat ne demek etimoloji?

Arapça swy kökünden gelen musāwā(t) مساواة “eşitlik, denklik” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Arapça sawiya سَوِيَ “eşitti” fiilinin mufāˁala(t) ölçüsündedir. infinitive’dir.

Müsavat ne demek hukuk?

Bütün insanların temel haklar ve insanlık doğası bakımından eşit olarak tanınmasını ifade eden ahlak ve hukuk ilkesi. Etik, fıkıh ve hadis alanlarında benzer anlamlarda kullanılan bir terimdir.

Müsadat ne demek?

“Sade” kökünden türemiş olup “izin, müsaade, hoşgörü” anlamına gelir. Türkçede “izin”, bir kişinin veya otoritenin bir eylemi yapmasına izin verme veya hoşgörü gösterme eylemini ifade eder.

Müşahedat ne demek mantık?

Duyularla doğrulanan yargılar için mantıksal terim. Mantık ve felsefeden gelen, zihnin gerekli olarak kabul ettiği belirli bilgileri içeren ifadeler için kullanılan terim.

Müsavat ne anlama?

Sözlükte eşdeğerlik kelimesi “ölçü ve değer bakımından aynı olma, iki şey arasındaki eşitlik, denklik” anlamına geliyor.

Müsavat ne demek Arapça?

“Equivalence” kelimesi “eşitlik” veya “denklik” anlamına gelir. Arapça kökenli olan bu kelime Türkçe’de de aynı anlama gelir. MUSAWAT NE ANLAMA GELİR? Sözlükte müsâvât kelimesi “ölçü ve değerde eşitlik, eşitlik, iki şey arasındaki denklik” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “svy” art.; Tâcü’l-ʿarûs, “svy” art.).

Müsavat nedir islam hukuku?

Sözlükte “eşitlik” anlamına gelen müsâvât kelimesi, daha sonraki dönemde yaşamış bir hadis âlimi olan Hz. Peygamber’e, bir sahabeye veya bir tabiî’ye giden isnad zincirindeki ravilerin sayısının, meşhur yazarlardan herhangi birinin isnad zincirindeki ravilerin sayısına uyması anlamına gelir.

Müsavat Osmanlıca ne demek?

Müsavat, Arapça kökenli bir kelime olup “büyüklük ve değerde eşitlik, iki şey arasındaki eşitlik, denklik” anlamlarına gelir.

Müsavat kuranda geçiyor mu?

Çünkü Kuran eşitlik denen bir kavram kullanır. Osmanlı Türkçesinde “Musavat” olarak da kullanılan eşitlik kavramı Kuran’da açıkça geçer.

Münebbih ne demektir?

[1] (‘) Teşvik.

Müziyat ne demek?

(ﻣﻮﺫﻳﺎﺕ) i. (Ar. mūẕі „mūẕiyāt çoğul eki -āt ile, “işkence”den) pireler, sivrisinekler vb. insanları rahatsız eden küçük hayvanlar ve zararlılar.

Müzait ne demek?

Rahat, elverişli. 2. tkz. “Flört etmeye istekli, flört edilebilen kadın” olarak tanımlanır.

Zanniyat ne demek?

Felsefe ve mantık terimleri kesinlikle doğru olan ifadeler anlamına gelir. Akıl yoluyla bilgi veya haberin elde edildiği zihin alanlarını ifade eden bir terim.

Zarûriyyât ne demek?

Şatıbî, zarûriyyât bağlamında zarureti şöyle tanımlamaktadır: “Bunlar, dinî ve dünyevî menfaatlerin tesisi için zaruri olan menfaatlerdir.” Bu menfaatlerin kaybı halinde insan hayatı; fitnenin, can kaybının ve ihmalkârlığın kurbanı olacaktır.

Mantıkta tekabül ne demek?

Aynı özne ve yüklemi olan iki cümle arasında aşağıdaki durumlarda bir ilişki görülür: 1- Biri evrensel diğeri özel olduğunda, 2- Biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda, 3- Biri hem olumlu hem evrenselken, diğeri hem olumsuz hem özel olduğunda, ya da biri hem olumlu hem özelken, diğeri hem olumsuz hem evrensel olduğunda.

Osmanlıca Müsavat ne demek?

Müsavat, Arapça kökenli bir kelime olup “büyüklük ve değerde eşitlik, iki şey arasındaki eşitlik, denklik” anlamlarına gelir.

Müşfik ne demek etimoloji?

Arapça şfḳ kökünden gelen ve “şefkatli, merhametli” anlamına gelen mushfiḳ مشفق kelimesinden alıntıdır. Bu kelime Arapça şafḳa(t) “şefkat” kelimesinin mufˁil biçimidir. IV. etken sıfattır.

Müsamat ne demek?

(ﻣﺴﺎﻣّﺎﺕ) i. (Ar. mesāmme’nin çoğulu, mesāmmāt) Vücudun nefes almasını ve ter üretmesini sağlayan derideki küçük delikler, gözenekler, gözenekler: Tenimin duygularından çıkan ateş dili kimdir? / Yeryüzünün laleye dönüştüğü aşkın serap (Vecîhî).

Müştâk ne demek Osmanlıca?

Müştak kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (coşkudan) İstek ve özlem gösteren, aşırı coşkulu.

Tavsiyeli Bağlantılar: Çeviri Amaçlı Metin Çözümlemesi Dersi Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir